Kuukautisten ABC - Osa A: Syklisyys ja kehomme uskomaton viisaus

Updated: Feb 12, 2019


Olemme viime kuukausien aikana oppineet hurjan paljon ihmisen ja luonnon sykleistä, kuun kierrosta ja naisen kuukautisista. Naisen kuukautiskiertoon liittyy niin paljon enemmän kuin opimme koulussa tai yleisen diskurssin myötä. On aika palauttaa muinaisaikojen ymmärrys kuukautiskierron voimasta.


Elämme yhteiskunnassa, jossa jatkuvaa suorittamista ja eteenpäin menemistä arvostetaan. Pysähtymistä ja lepoa jopa paheksutaan ja vältellään kaikin keinoin. Olemme tottuneita olemaan jatkuvien ärsytyksien alaisena - pienimmätkin hetket täytämme sosiaalisen median selailulla tai sähköpostien vilkuilulla, sen sijaan että olisimme läsnä hetkessä ja kuuntelisimme kehon viestejä. Usein vietämme suurimman osan päivistämme sisätiloissa, keinotekoisten valojen valaisemana, ruutujen äärellä. Olemme kadottaneet yhteyden luontoon ja kehoomme.

Muinaiskansat tiesivät, että ihmisen keho on yhteydessä luontoon. Aurinko takaa elämän maapallolla kasvattamalla ruokamme. Niinikään kuulla on oma merkittävä tehtävänsä - vuorovesien lailla kuun vaikutus näkyy kehossamme. Naisen kehossa kuun kierto näkyy konkreettisesti - kuukautiskiertomme muodossa. Modernilla aikakaudella moni meistä on kuitenkin kadottanut yhteyden omaan kehoonsa.


Naisen keho käy joka kuukausi läpi prosessin, jolloin kehon läpi virtaa vahvat energiat. Naisen kuukautiskierto on sykli, jonka jokaisella viikolla ja päivällä on oma, ainutlaatuinen energiansa. Kun alamme kuuntelemaan kehoamme ja kunnioittamaan kuukautiskiertoamme, opimme tunnistamaan kehomme viestit ja tarpeet ja voimme täten tarjota kehollemme juuri sitä mitä se kunakin päivänä tarvitsee. Osaamme paremmin tunnistaa levon tarpeemme, tuntematta huonoa omaatuntoa tarjota keholle sitä - tietäen, että levättyämme tulemme löytämään aivan uudenlaisen olemisen ja tekemisen meiningin.


Lähestyessämme kuukautiskiertoa mahdollisimman luonnollisesta lähtökohdasta käsin, yksi tärkeimmistä asioista on kunnioittaa vuotoaikaamme. Useimmat meistä ovat herkimmillään 2-3 päivää vuodon alkamisesta, jolloin aistimme herkemmin ja intuitiomme on normaalia vahvempi. Aistimme helpommin myös ympärillämme olevien ihmisten tunteita, joten onkin tärkeää viettää aikaa myös yksin, jos siltä tuntuu. Kuukautisemme kertovat paljon siitä minkälainen kulunut kuukausi on meille ollut. Jos olemme edellisen vuodon aikana sivuuttaneet levon tarpeen ja painaneet menemään kuin viimeistä päivää, voimme hyvin todennäköisesti saada muistuksen tästä kehollisina viesteinä ennen kuukautisia ja/tai niiden aikaan.


Vuotoaika on myös periodi jolloin niin fyysisesti, henkisesti kuin energeettisesti meillä on tilaisuus puhdistautua ja päästää irti niistä ajatuksista ja uskomuksista jotka eivät enää palvele meitä. Tuntemukset, jotka nousevat pintaan, ovat siis viisaan kehomme viestejä siitä, kuinka myötätuntoisia olemme olleet kehoamme ja mieltämme kohtaan edeltävät viikot. Mitä jos tällä kertaa (Buranan sijaan) kuuntelisit näitä viestejä - todella tuntisit ja päästäisit pintaan ne tuntemukset jotka kuukautisten myötä nousevat pintaan? Tässä hyvinvointivinkkimme vuotoajalle:1. VETÄYDY KUPLAASI


Raivaa tilaa ja aikaa itsellesi. Pyri pitämään kalenterisi väljempänä kuukautisten aikaan, jolloin voit vetäytyä omaan turvalliseen kuplaasi. Pysy pois sosiaalisesta mediasta, salli itsellesi olla lentokonetilassa ja olla edes tunnin kenenkään tavoittamattomissa. Muista, ettei sinun tarvitse olla SuperWomen kuukautistesi aikaan.