top of page

5 YLEISINTÄ ENNAKKOLUULOA URHEILIJOIDEN JOOGASTA



“Jooga on tytöille, tanssijoille ja hipeille.” Jos näistä kommenteista saisi lantin joka kerta… Monien maskuliinisempien urheilulajien maailmat ovat usein hyvin suoraviivaisia, mustavalkoisia ja järkkymättömiä. Päätökset urheilijoiden harjoittelusta, ruokavaliosta ja yleisestä hyvinvoinnista tekee joku muu kuin urheilija itse. Urheilijoita kohdellaan usein kertakäyttötavarana, laskelmoiden kyseiseltä kaudelta saatavaa hyötyä. Kokonaisvaltainen, pitkän tähtäimen hyvinvointi unohdetaan tai siitä ei välitetä. Totuus on kuitenkin se, että urheilijan terveyden uhraaminen on myös urheiluseuran kannalta typerää.


Alle olemme luetelleet viisi ennakkoluuloa joihin urheilupiireissä voi usein törmätä:



Ennakkoluulo 1:

“Ei me tarvita mitään uutta, näin on asiat tehty aina ja ne toimii hyvin näin.”


Vai toimiiko? Joka vuosi ammattitason urheilusarjojen ensimmäisestä paikasta taistellaan ja voitto saattaa olla kiinni murtosekunnista - nopeammasta reaktiosta, pienestä liikkeestä sekä tahdonvoimasta. Esimerkiksi monta kuukautta putkeen pelattavissa joukkuelajeissa usein loukkaantumiset vaikuttavat finaalipelien panostukseen niin fyysisesti kuin henkisesti. Jos kehon- ja mielen huoltoa ei oteta tosissaan, saattaa lupaava ura liian helposti jäädä puolitiehen tai loppua ennen aikojaan. Jos turhat vammat on mahdollista estää ja suorituskykyä parantaa, miksi ennaltaehkäisyyn ei panostettaisi?



Ennakkoluulo 2:

“Kyllä me venytellään aina treenien jälkeen.”


Hyvä juttu, mutta venyttely ei ole yhtä kuin jooga. Lisääntyneen liikkuvuuden lisäksi joogasta

saatavat hyödyt ulottuvat sekä mielen että kehon voiman ja tasapainon vahvistumiseen - muun muassa.


Jääkiekkoilija Siim Liivik kertoo kokeneensa joogan kokonaisvaltaiset hyödyt pelatessaan Ruotsin SHL:ssä, jossa hän sai mahdollisuuden osallistua maalivahtien joogatunnille kerran viikossa. “Joogan jälkeen liikkuminen jäällä tuntui helpommalta, toiminnallisuus vahvisti vartaloa - erityisesti keskivartaloa, joka taas vaikuttaa positiivisesti moneen vartalon toimintoon. Huomasin myös tasapainon kehittyneen jo muutaman joogatunnin jälkeen”, Liivik summaa.



Ennakkoluulo 3:

“Jooga tekee vartalosta liian laihan kontaktilajeihin.”


Jooga itse asiassa lisää voimaa tukilihaksiin, joita yllättävän harvassa liikuntamuodossa tulee muuten käytettyä, saatikaan vahvistettua. Joogan on tarkoitus tukea vartalon toiminnan kehitystä, ei viedä pois esimerkiksi voimaharjoittelulta. Kansainvälisellä tasolla joogan nimeen vannovat mm. amerikkalaisen jalkapallon supertähti Tom Brady, NBA -koripalloilija LeBron James ja jalkapalloilija Ryan Giggs - lajeja joissa voimakas, kontaktia kestävä vartalo on välttämättömyys. On tärkeää ymmärtää, että kehittynyt liikkuvuus tai mobiilimmat lihakset eivät sulje pois lihasvoimaa tai kestävyyttä, vaan päinvastoin.




Ennakkoluulo 4:

“Ei meillä ole aikaa kiireisen kauden keskellä mihinkään hengittelyyn.”


Mitä jos tuo ‘hengittely’ takaisi sinulle paremman unen, palautumisen ja keskittymiskyvyn kehittymisen? “Läsnäolo ja kyky keskittyä käsillä olevaan tilanteeseen ovat ratkaisevia tekijöitä nopeassa kontaktilajissa kuten jääkiekko”, Liivik kertoo.

“Kun syke on super korkealla ja olet tilanteessa jossa nopea reaktiokyky määrittää onnistumisen, kyky tasata hengitys nopeasti ja tuoda mieli tilanteeseen on ratkaiseva. Myös läsnäolo ja itsetuntemus ovat suuria valtteja niin kentällä kuin sen ulkopuolella. On tärkeää muistuttaa urheilijoita siitä, että urheilijan identiteetin lisäksi on olemassa ihan kokonainen muu persoona ja potentiaali. Näistä asioista ei puhuta urheilun maailmassa tarpeeksi.”





Ennakkoluulo 5:

“Investointi asiaan, jonka hyödyistä ei ole varmuutta, on riski.”


Voisiko kuitenkin olla niin, että riskien välttäminen on se suurin riski? Maailman parhaat urheilijat ovat valmiita tekemään töitä löytääkseen keinon olla vahvempi kuin kilpailijansa - niin mielen kuin fysiikankin hallinnan tasolla. Kehittyminen edellyttää jatkuvaa muutosta ja muutokset riskinottoa. On hyvä muistuttaa itseään ja organisaatiota siitä, että vertailu menneisyyteen tai muihin alan tekijöihin ei ole hedelmällinen maaperä kasvulle ja uusille saavutuksille. Voisiko teidän organisaatio olla edelläkävijä urheilijoidensa potentiaalin hyödyntämiselle ja ennenkaikkea hyvinvoinnin takaamiselle?


Tärkeintä joogaharjoituksessa on räätälöity, juuri kyseistä urheilijaa/joukkuetta hyödyttävä harjoitus, joka nimenomaan tukee jo olemassa olevaa harjoitusta. VIRTA Well-being tuo kokonaisvaltaiset joogapalvelut urheiluseurallenne.


Tutustu palveluihimme kotisivuillamme:



bottom of page