top of page

SARA PELTOLA

Joogaohjaaja

IMG_2317.JPG
kuva_sara.jpg

NIMI: Sara Ellie Isabella Peltola

SYNTYMÄPÄIVÄ JA HOROSKOOPPI: 18.9., aurinko neitsyessä, kuu oinaassa, nouseva merkki jousimiehessä. Neitsyt minussa rakastaa järjestystä, sitä, että asiat toimivat ja nauttii sanallisesta viestinnästä; oinas on vahva oman tiensä kulkija ja melko dynaaminen tyyppi varsinkin työelämässä; jousimiestä taas ei kiinnosta paljon muu kuin totuus ja seikkailu.

ELÄMÄ ENNEN JOOGAA: Olen ollut neljä vuotta yrittäjänä: aloitin kasvis- ja raakaruoka-alalla oman pop up -kahvilan ja kollegan kanssa suunnitellun brunssi- ja catering-konseptin kanssa, kunnes paketoimme kaiken tämän kansien väliin Vegejuhlat brunsseista häihin -kirjaan (Nemo, 2017) ja sen myötä siirryin yrittäjyydessäni sisällöntuottotehtäviin. Nyt olen kahden ja puolen vuoden ajan tuottanut sisältöä erilaisille yrityksille lähinnä hyvinvointialalla, ja jatkan yhä samaa joogaohjauksien ohella. 

KOULUTUS/ERIKOISTUMINEN: Kävin RYT200-joogaopettajakoulutukseni Satu Tuomelan kanssa Authentic Flow -tyylisuuntauksen parissa, täydentävän yin-koulutukseni 50H Embodied Yin -koulutuksen merkeissä. Molemmat tyylilajeista perustuvat perinteisempiin flow- ja yin-tyyleihin, mutta ammentavat somaattisista harjoituksista ja vapaasta liikkeestä korostaen intuitiivisen, autenttisen liikkeen roolia ja kannustavat oman kehon ja sen liikkeiden tunnusteluun sisältä päin, uteliaasti ja mielikuvitusta käyttäen.

OMA HARJOITUS: Jonkun mielestä varmasti enemmän tanssia kuin joogaa, mutta yhtä kaikki liikettä, joka tuo kehoon ja saa luovuuden virtaamaan. Ajattelen omalla kohdallani monenlaisiin eri hyvinvoinnin suuntauksiin tutustuneena, että tärkeämpää kuin parsakaali tai lihasmassan määrä on tunne siitä, että luovuus virtaa, kokemus omasta kehosta on hyvinvoiva ja terve, ja koen olevani kotona omassa kehossani. Välillä harjoitukseni on dynaamisempaa asanaa, välillä rentouttavampaa yin-joogaa, välillä pelkkää vapaata liikettä ja somaattista sekoilua. Uskon vahvasti oman kehon viestien kuunteluun ja niihin vastaamiseen.

OPETUSTYYLI: Pakko kompensoida aiempaa vastausta sanomalla, että opetan myös sitä tuttua ja turvallista jooga-asanaa – tunneillani ei tosiaankaan tarvitse tanssia! Kannustan kuitenkin vapaaseen liikkeeseen asanoiden sisällä ja oman kehon tunnusteluun sisältä päin.

MITKÄ ASANAT OPETAT AINA: Flow-tunneilla: alaspäin katsova koira, eteentaivutus, kissa-lehmä. Millä tahansa tunneilla myös śavāsana eli loppurentoutus, sillä sitä me kaikki kaupungissa asuvat ja työskentelevät tarvitsemme: enemmän pehmeyttä ja lepoa.

LEMPIASANA: Kissa-lehmä selkärangan luovuutta tunnustellen ja siitä inspiroituen sekä siirtymä kissa-lehmästä tuettuun sivulankkuun. Niin hauskaa!

INHOKKIASANA: Eteentaivutus istuen. Vaikka olen joogaopettaja ja harrastanut vuosia tanssia ja balettia, et tule todennäköisesti koskaan tapaamaan ketään, kellä on vähemmän liikkuvuutta kehon takalinjassa, mikä tekee tällaisista asennoista haastavia. Ajattelen kuitenkin itse, että joogan täytyy olla inklusiivista kaikille ja kaikenlaisille kehoille, ja pyrin olemaan itse esimerkki siitä.

LEMPISANONTA: Niin vaikea kysymys – olen niitä ihmisiä, jotka rakastavat erilaisia sitaatteja ja sanontoja. Klassikko, johon palaan vuosi toisensa jälkeen on Vincent Van Goghin "Normality is a paved road; it's comfortable to walk, but no flowers grow".

KOTIPAIKKAKUNTA: Syntynyt ja kasvanut Lahdessa, asunut Helsingissä pian viisi vuotta.

KAUNEIMMAT PAIKAT, JOSSA OLET KÄYNYT: Tein joogaopettajakoulutukseni Ericeirassa, Portugalissa ja rakastuin luontoon siellä: kalliojyrkänteiden, pauhaavan valtameren, lämpimän kostean ilman, auringonpaisteen ja suolaveden tuoksu oli hurmaava, ja muistutti lapsena ja nuorempana vietetyistä kuukausista Floridassa. Vastaava paikka luonnoltaan oli myös Uluwatu Balilla.

MATKUSTUSTOIVELISTALLA: Veikkaan, että Kapkaupungissa, Kaliforniassa ja Australiassa saisin nauttia samanlaisesta luonnosta kuin kuvailin yllä. Seuraavaksi siis sinne!

MITÄ HALUAT VIELÄ TEHDÄ ELÄMÄSSÄSI: Opiskella lisää somatiikkaa, vapaata liikettä ja kenties myös tanssia; jatkaa mielenkiintoisia töitä sisältö- ja copywriting-tehtävien parissa; asua vanhassa puutalossa; matkustaa ja viettää aikaa ulkomailla; olla koko ajan onnellisempi ja integroituneempi itseni ja omien arvojeni kanssa. Juoda paljon aamukahvia kauniissa paikoissa.

PARHAAT BIISIT...

CRAZY DANCING: The Human Experience, Theo Brama – Beads on the Wind (Instrumental) 

JOOGA: Christian Löffler – Pale Skin

MIELENKOHOTTAJA: Yeahman, Mina, Hajna – Miniyamba

TUNNELATAUS: Mantra Ong Namo on ollut viime viikkoina tärkeä ja antoisa, sillä se muistuttaa joogaopettajakoulutuksessa kokemastani luottamuksesta ja yhteisöllisyydestä ihmisten välillä.

KIINNOSTUKSESI JOOGAN LISÄKSI: Kauniiden tilojen luominen, sanallinen viestintä, erilaiset itsensä kehittämiseen ja paremmin ymmärtämiseen liittyvät asiat, luonnon mukana eläminen. Siinä muuten toinen sanonta, jota rakastan: "we are nature being nature".

ERITYISTALENTTISI: Tähän varmaan vastaisi paremmin joku muu kuin minä. En osaa sanoa!

MILLAISEN JÄLJEN HALUAT JÄTTÄÄ: Vaikea sanoa – olen miettinyt tätä ja tullut siihen tulokseen, että parempi elää suoraan sydämestä ja toteuttaa milloin mitäkin sieltä kumpuavaa antaumuksella; se, minkälainen jälki siitä jää, on itse kenenkin päätettävissä ja vain aika näyttää, mitä se lopulta oli. Rakastan rönsyilyä ja tulen tuskin koskaan elämään erityisen lineaarisesti, vaikka erittäin merkityskeskeinen olenkin.

MITÄ HALUAT SANOA IHMISELLE JOKA PELKÄÄ JOOGAN KOKEILEMISTA: Pyydän, että kokeilet! Itse välttelin ohjatuilla joogatunneilla käymistä vuosia, sillä kurjat kokemukset koulun liikuntatunneilta painoivat, oma keho kauan jooganneiden rinnalla epäilytti ja oli helpompaa vain lykätä ja lykätä joogatunneilla käymistä ajatellen, että ne ovat muunlaisille ihmisille kuin minä olen. 

Mitä ihmettä! Jooga on ollut yksi ehdottomasti antoisimpia, ravitsevimpia ja onnellisuuttani ja itsetuntemustani lisäävimpiä asioita koko elämässäni ja sen vaikutukset ovat hurjan kokonaisvaltaisia. Olen sanoinkuivaamattoman kiitollinen siitä, että lopulta löysin minulle sopivan opettajan ja studion ja aloin käydä tunneilla: se muutti elämäni. (Yhtään liioittelematta.) 

Uskon, että jokaiselle löytyy sopiva joogatyyli ja -opettaja, mutta yhden kurjan kokemuksen takia ei kannata luovuttaa: jo Helsingissäkin on lukemattomia joogaopettajia, -studioita ja tyylisuuntauksia edustettuna: kokeile rohkeasti uutta ja luota siihen, että sopiva löytyy lopulta. Mitä erilaisten kehojen ja kykeneväisyyksien inklusiivisuuteen tulee, lupaan ainakin itse tehdä parhaani ja pitää tilaa kaikenlaisille joogaajille ja kaikenlaisille kokemuksille. Joogatakseen ei todellakaan tarvitse olla tietynlainen, ja toivon, että se on mielikuva, jonka saamme muutettua tulevien vuosien aikana. Jooga kuuluu kaikille!

bottom of page