top of page

Uupunut olo, mistä apu?

Yhteistyö: Puhti


Olemme vuodenaikojen taitteessa. Moni saattaa huomata olevansa väsynyt, vaikka lomalta paluusta ei ole kauaa. Useimmat meistä elävät kesällä normaalia rennommin, joka on vain hyvä asia. Jos olo on kuitenkin jatkuvasti nuutunut, on tärkeää selvittää voimattomuuden syy, jotta voi tasapainottaa elimistön tilan. On haastavaa lähteä selvittämään väsymyksen syitä, jos ei tunne veriarvojaan. Yksi helppo ja merkittävä hyvinvointiteko onkin mittauttaa säännöllisesti tärkeimmät veriarvot, jolloin saa arvokasta tietoa kehon tilasta.

Case Sonja: Kesäkuussa 2019 tunsin oloni kertakaikkisen voimattomaksi. Tuntui ettei mihinkään aiemmin kivaan tekemiseen ollut intoa, ja teki vain mieli käpertyä sänkyyn. Kaikki muut tuntuivat nauttivan täysin rinnoin Suomen kesäkuun tuomasta valosta ja sen tuomasta energiasta, ja tämä sai mieleni entistä synkemmäksi. Tajusin, että jotain on tehtävä. Löysin Puhti-palvelun, tilasin testin ja kävin labrassa. Verikokeiden tulokset sain seuraavana päivänä, josta selvisi, että sekä d-vitamiini-, että ferritiinitasoni olivat aivan liian matalat. Uskalsin aloittaa syömään erittäin vahvaa d-vitamiinia sekä rautalisää, ja oloni kohentui jo lyhyessä ajassa merkittävästi.


VIRTA Well-being ja Puhti ovat yhdessä luoneet testipaketin, josta löytyy mielestämme tärkeimpiä terveyteen ja jaksamiseen liittyviä testejä. Pakettiin kuuluvat:

1. Täydellinen verenkuva sisältää 18 eri mittaria. Sisältää myös hemoglobiinin.

2. CRP, eli C-reaktiivinen proteiini mittaa elimistön tulehdustilaa. Tulehdustila voi vaikuttaa esimerkiksi ferritiinin tasoon, minkä takia CRP on hyvä mitata samalla kertaa.

3. D-vitamiini on erityisen tärkeä meille suomalaisille. D-vitamiini vaikuttaa mm. vireystilaan, mielialaan, vastustuskykyyn ja luuston terveyteen.

4. Ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija, ja pieni ferritiiniarvo on merkki raudan puutteesta. Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa esimerkiksi väsymystä, ahdistuneisuutta tai fyysisiä oireita, esimerkiksi kipuja tai suolisto-ongelmia.

5. TSH kilpirauhasarvo vaikuttaa olennaisesti aineenvaihduntaan eli metaboliaan.

6. Kortisoli on keholle välttämätön yleishormoni. Kortisoli lisää keskittymiskykyä ja energisyyttä ja sitä erittyy etenkin stressitilanteissa.


Testin hinta on 99€ ja testi tehdään ilman lähetettä SYNLAB:issa. Tutustu ja hanki paketti TÄÄLTÄ. Jos sinulla herää kysyttävää liittyen testiin, voit ohjata kysymyksesi Puhti-asiantuntija Susanna Nuoramolle susanna.nuoramo@puhti.fi.


Comentarios


bottom of page