top of page

Ota haltuun etätyöskentely – 10 vinkkiä terveytesi tueksi


Ota haltuun etätyöskentely – 10 vinkkiä terveytesi tueksi


Väsymys ja työssä uupuminen ovat kuuluneet suomalaiseen työntekoon jo liian pitkään.

Etätyöskentelystä on tullut monelle normaalia työnteon arkea ja moni on unohtanut miten kotona työskentelyssä tulisi huomioida oma jaksaminen ja sairauksien ennaltaehkäisy.


Moni kokee etätyöskentelyn kuormittavan elimistöä toimistotyötä enemmän. Monesti tähän liittyy puutteellinen oman työn rytmittäminen ja tauottaminen. Kotona työskennellessä unohdetaan monesti, että työn voisi rytmittää ruokataukoja ja happihyppelyjä pitäen. Päiväaikainen kevyt hyötyliikunta puuttuukin monilta ja tämä vaikuttaa negatiivisesti muun muassa terveyttä tukevien askelien kertymiseen.


Etätyöskentelyssä asentoergonomia saattaa kärsiä toimistotyöskentelyä enemmän ja sosiaalisten kontaktien vähyys vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Moni etätöitä tekevä saattaa kokea työnohjauksen puutetta sekä oman työn organisoinnin vaikeutta, sillä työskentelytapa on uusi ja työtä tukevat ominaisuudet ovat vielä jääneet taka-alalle.

Oman työvireyden hallintaa ja immuniteetin vahvistamista ei helpota se, että ulkona päiväsaikaan oleskelu sekä auringonsäteistä nauttiminen on saattanut vähentyä. Tämä vaikuttaa negatiivisesti iholla muodostuvan D-vitamiinin muodostumiseen. Moni etätyöskentelijä voi potea D-vitamiinin puutetta. D-vitamiinin puutteella tiedetään olevan lukuisia haittavaikutuksia terveyteemme. Riittävä D-vitamiinin saanti tukee immuniteettia, parantaa unta, vaikuttaa positiivisesti vireyteemme, auttaa painonhallinnassa sekä vahvistaa luustoa ja tukee mm. hyvää testosteronitasoa. VIRTA Well-being on koonnut Puhdin kanssa terveystarkastuspaketin, joka tukee jaksamista niin arjessa kuin työssä. Klikkaa paketti auki ja tee tilaus. Näin varmistat optimaalisen pohjan kaikelle jaksamiselle!10 vinkkiä etätyöntekoon


1. Käy ajatuksena läpi, mitä kaikkea päiväsi tulee sisältämään. Jos sinulla on paljon hoidettavia asioita, listaa niistä kolme tärkeintä ja kiireellisintä ja tee ne heti pois. Tämän jälkeen on mukava hoitaa muut työt kaikessa rauhassa yksi asia kerrallaan. Muista, että kukaan ei pysty tekemään kuin yhden asian kerrallaan!


2. Luo itsellesi rytmi, milloin teet luovat työt, milloin avaat sähköpostisi + vastaat sähköposteihin ja milloin on sosiaalisten kontaktien aika.


3. Rytmitä työntekosi ruokailujen ympärille (syö jotain kevyttä ja terveellistä kahden-kolmen

tunnin välein).


4. Yhdistä happihyppely ruokailuihin.


5. Jos mielessäsi vallitsee kaaos, pysäytä itsesi, hengittele syvään, kuuntele rauhoittavaa

musiikkia, venyttele tai tee jotain muuta hermostoa rauhoittavaa.

6. Muista juoda. Nestetasapainosta huolehtiminen tukee ajatuksen kulkua ja hyvää vireyttä.


7. Ota yhteyttä työtovereihin ja luokaa yhdessä miellyttävä tapa toimia etänä unohtamatta

toistenne kohtaamista etäältä. Antakaa tukea toisillenne.


8. Jos työn rytmittämisessä ja oman aikataulun laadinnassa on haasteita, pyydä rohkeasti

esimieheltä tähän tukea. Avun pyytäminen on merkki siitä, että haluat tehdä työsi kunnolla ja

arvostat itseäsi sekä työtäsi!


9. Testaa oma terveys VIRTA Wellbeing-testillä. Testipaketti sisältää tärkeät terveyteen ja

jaksamiseen liittyvät testit. https://www.puhti.fi/tuote/virtawb/


10. Vaali ja arvosta untasi! Se, miten nukut yösi, vaikuttaa suoraan seuraavaan päivääsi,

vireyteesi ja ruokailukäyttäytymiseesi. Muista myös, että millainen päivä, sellainen yö. Eli jos

päiväsi on huonosti rytmitetty ja päivän ergonomia on huono, heijastuu se tulevaan yöuneesi.


Vaali positiivista vireyttä, energisyyttä ja testaa, onko näiden esteenä jokin fysiologinen syy.

Esimiehen on hyvä muistaa, että jaksava työntekijä on tehokas ja hyvinvoiva. Hyvinvoiva työntekijä jaksaa olla myös apuna muille tukien voimaantuvaa työyhteisöä.


Ota testipaketti haltuun mainioksi työkaluksi terveytesi ja koko tiimisi tueksi!
Teksti: Susanna Nuoramo Puhti Lab


Vieraskynän kirjoittaja, Susanna Nuoramo on terveydenhuollon moniosaaja. Hän vastaa Puhdilla palvelun kehittämisestä tavoitteena ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi. Puhti on palvelu oman terveyden ja hyvinvoinnin seurantaan.

Comments


bottom of page