top of page

Omat rajansa tunnistava ja viestivä ihminen on rehellinen ja luotettava

Kuulostaako tutulta: olet taas sanonut kaikkeen kyllä, ja hukut tekemiseen. Hommat tulevat tehtyä laadun, oman hyvinvoinnin tai vähintään vapaa-ajan kustannuksella, ja kun saat kaiken tehtyä, seuraava viikonloppu kuluu suoratoistopalvelun ja karkkipussin ääressä.

Jopa enemmän kuin kasvomaskeista ja turvaväleistä, uupumuksesta ja riittämättömyyden tunteesta on tullut uusi normaali, ja kaveriin kadulla kohdatessa ainut kelpo vastaus kuulumisia kysyttäessä vaikuttaakin olevan ”tosi paljon tekemistä ja aika kova kiire”.

Voi tuntua siltä, että ylisuorittaminen, talla pohjassa painaminen ja aikaansaamiselle kaiken muun uhraaminen on ainut tapa menestyä, mutta kun tilastojen mukaan uuvumme, sairastumme ja oireilemme mielellämme rajummin kuin koskaan, herää kysymys siitä, olisiko olemassa toinen tapa.

Sen lisäksi, että pohdimme kollektiivisesti, minkä täytyy muuttua arvoissamme, ajankäytössämme ja ajattelussamme, jotta burn-outit eivät ole uusi kausiflunssa ja kahdeksan tunnin työpäivässä pitäytyminen laiskaa itsekkyyttä, jokainen voi yksilönä tarkastella omaa toimintaansa.




Tässä neljä näkökulmaa, joista aloittaa:


1. Voisiko vähemmän olla enemmän? Vitsailen itse, että jos haluan ottaa rennosti, menen metsään kävelylle – kun teen töitä, haluan tehdä sen täysillä. Kaikki tietävät

kuuden tunnin työpäivän kokeiluista, mutta vaikka omaan työaikaansa ei voisi vaikuttaa, voi pyrkiä hoitamaan hommat tiiviimmin ja tehokkaammin.

Loput ajasta voi tehdä vaikka joogaa. Lupaa itsellesi esimerkiksi, että jos saat hoidettua tehtävän puolessa tunnissa, voit käyttää vaikkapa viisi minuuttia taukojumppaan, joka paitsi pitää kehon vireänä ja palauttaa mieltä, takaa paremmat valmiudet seuraavaan tehtävään.


2. Alat elämään omaa elämääsi sillä hetkellä, kun opit sanomaan ei. Lakkaa vastaamasta kaikkeen myöntävästi ja tutki, onko myös kutsuja, ehdotuksia ja kysymyksiä, joissa vastaus voisi olla kieltävä. Tätä voi soveltaa sekä työssä että vapaa-ajalla ja tarkkailla, kuinka paljon aikaa vapautuu.

Priorisoi töissä oman työtehtäväsi ja vapaa-ajalla oman hyvinvointisi näkökulmasta tärkeimmät asiat, ja täytä aikasi ensisijaisesti niillä. Jos ylimääräisiä ehdotuksia tulee, tarkkaile, miltä ne tuntuvat kehossa. Kiristääkö kurkkua, vai pomppaatko innostuneena ylös tuolista? Muista noudattaa omia arvojasi.



3. Pyri olemaan luotettava ja rehellinen. Autenttisen ihmisen määritelmässä muistutetaan pysymään realistisena oman elämänsä ja itsensä suhteen. Kun sinä tunnistat ja viestit omat rajasi siinä, mihin pystyt ja mihin et, muut ihmiset voivat luottaa sinuun. Kun olet tilanteessa, jossa sinulta pyydetään enemmän kuin mihin tiedät pystyväsi, kokeile kommunikoida avoimesti omista valmiuksistasi. On kaikkien etu, ettet joudu puolen vuoden

sairaslomalle ja työskentele senkin jälkeen puoliteholla montaa vuotta. Rohkene muuttamaan kulttuuria ja priorisoi omaa jaksamistasi.


4. Luovu ajatuksesta, että sinun tulisi miellyttää muitavastaamalla aina myöntävästi; voi olla, että teet sillä jopa hallaa itsellesi ja muille. Ole reipas ja rohkea, mutta rehellinen ja

realistinen. Muista, että vaikka haluaisit olla hyvä tiimipelaaja, olet myös itse osa tuota tiimiä. Happinaanamari ja niin edespäin.

Kommunikoi tarvittaessa itsellesi ja muille, että haluat tehdä parhaasi ja toimia rehdisti, joten et yliarvioi aikaasi tai jaksamistasi. Kun kaikki voivat luottaa siihen, että jokainen

asettaa itse omat rajansa, kenenkään ei tarvitse kävellä kananmunankuorilla ja arvailla, puhuvatko toiset totta.

Millä muilla tavoin voisit huolehtia siitä, ettet ylitä omia rajojasi – tai anna työmääräsi ylittää niitä? Kokeile esimerkiksi kirjoittaa ylös ajatuksiasi siitä, mikä saa sinut palautumaan ja jaksamaan paremmin, ja toisaalta siitä, mikä tuntuu liialta ja mistä voisit luopua. Ole rohkea ja reipas, mutta rehellinen ja realistinen. Se on kaikkien etu.




Kirjoittaja Sara Peltola on joogaopettaja ja markkinoinnin freelancer, joka pyrkii nukkumaan joka yö 10 tuntia. VIRTA well-beingillä hän ohjaa yrityksille ja lapsille joogaa ja riemastuu aina, kun joku rentoutuu silminnähden savasanassa.


Comments


bottom of page