top of page
Search

NYKYAJAN TEKNOSTRESSI - Miten käyttää teknologiaa tietoisesti?

Nykyajan todellisiin stressitekijöihin voidaan helposti laskea teknologia. Alunperin työntekoa tehostamaan tarkoitetut tavat toimia ja viestiä aiheuttavatkin todella merkittäviä ongelmia työntekijän hyvinvoinnissa ja tuottavuudessa. Työssä jatkuvat keskeytykset, tietotulva ja teknostressi sekä vapaa-ajalle vaihtaessa sosiaaliseen median läsnäolo voivat merkittävästi lisätä ahdistuksen ja stressin määrää. Myös monien tutkimusten mukaan mm. dopamiinia aivoihin tuottavat sosiaalisen median applikaatiot aiheuttavat vahvaa riippuvuutta.

Miten sitten välttyä teknostressiltä ja someriippuvuudelta?


1. Muuta laitteiden asetuksia: Ilmoitus- ja yksityisyysasetuksia muuttamalla voit karsia jatkuvien ärsykkeiden määrää, jotka keskeyttävät työskentelyn sekä vapaa-ajan. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa.


2. Muuta laitteiden käyttötapoja: Ajoittamalla laitteiden ja sovellusten käyttöä voidaan pienentää keskeytysten määrää ja parantaa keskittymiskykyä.


3. Muuta omia reaktiota: Kaikkiin ilmoitusääniin ja viesteihin ei tarvitse reagoida. Muun muassa positiivista suhtautumista stressaaviin tilanteisiin voi harjoittaa tietoisesti.


4. Tee läsnäoloharjoituksia töiden ja arjen lomassa, kuten meditaatio- tai erilaisia kehollisia mindfulness harjoituksia.


5. Pidä pidempiä taukoja sosiaalisesta mediasta ja teknologiasta yleensä. Esimerkiksi tuleva pääsiäisloma on oiva aika ottaa itselle aikaa ilman älypuhelimia tai tietokoneita. 💙


Lähde: Tekniikka & Talous


Comments


bottom of page