top of page

CASE VALOR: Rauhoittava elämys pikkujouluissa

Updated: Jan 9, 2019
Kodikas hämärä sali on täynnä tuoleja, joilla istuu ihmisiä silmät suljettuina. Miehet puvuissaan, puvuntakit lepäämässä selkänojalla. Naiset upeina juhlaa varten, jonkun mekko kimmeltää kauniisti kynttilän valossa. Huoneessa on pehmeä ja hyvin lämmin tunnelma, rauhallista, taustalla kuuluu vain hiljaisia pehmeitä hengityksen ääniä. Alkamassa ovat johdon konsultointiyrityksen VALORin pikkujoulut, kumppanimme Hiiohoin järjestämänä Ruusuniemen upeissa puitteissa. Myöhemmin illalla tiedossa on perinteisempi pikkujouluilta, kuten Hiiohoin kokin loihtima illallinen. Pikkujoulut kuitenkin alkavat VIRTA Well-beingin ohjaamalla meditaatio/joogatunnilla, johon jokainen yrityksen pikkujouluihin osallistuja osallistuu.
Olen opettajana hyvin hämmästynyt ja onnellinen. Hämmästynyt siitä, että kaikki juhlijat tulivat kiinnostuneena kokeilemaan. Edes kukaan miehistä, joita ikävä kyllä näkee meditaatio-sekä joogatunneilla vähemmän, kääntynyt ovella takaisin. ”Mitäs täällä oikein tapahtuu”, ”Mitä me täällä teemme?” näihin iloisen uteliaisiin kysymyksiin vastasin ennen tunnin alkua. Sen jälkeen kehotin kaikkia tulemaan peremmälle huoneeseen, upeaan historialliseen Ruusuniemen Villan pikku saliin, ja istahtamaan tuoleille, riisumaan kenkänsä ja sujauttamaan ne hetkeksi tuolinsa alle. Ja sulkemaan silmänsä.


Joku paikalla olijoista sulki silmänsä ensimmäistä kertaa ikinä kesken päivän tarkoituksenaan pysähtyä, ja kertoikin siitä minulle jälkeenpäin miten uudelta kokemus tuntui. Mitä tämä oikein tarkoittaakaan, jäin tunnin jälkeen itsekseni pohtimaan. Voiko olla niin, että suuri osa ihmisistä rutistaa päivänsä purkkiin ilman hetkenkään hengähtämistä. Jäin mietiskelemään sitä miten paljon se viekään energiaamme, jos emme kertaakaan pysähdy päivän aikana.


Patterimme vain kuluu ja kuluu, sen sijaan että voisimme ladata sitä ajasta riippuen 2-10 minuuttia yksinkertaisesti vain pysähtymällä hetkeksi. Sillä kesken kiireisimmän tahdin, pysähtyminen ja silmien sulkeminen antaa uskomattoman paljon uutta energiaa. Se hiljentää hälyn ja kaaoksen pään sisällä. Hiljentyminen antaa uutta voimaa, auttaa keskittymään sekä fokusoimaan ajatuksia. Verenpaine laskee jolloin rauhoitumme automaattisesti, kehon ja mielen oma rauha ja yhteys löytävät hiljalleen tiensä takaisin. Jokainen meistä, omaan hengitykseemme keskittyen voimme samalla ajatella, miten hengitämme stressin ja kiireen ulos, ja vastineeksi rauhaa takaisin sisään keuhkoihin. Töissä nautitun kuudennen kahvikupin sijasta toivoisin joskus kokeiltavan muutaman minuutin hiljaisuutta. Pysähtymisen jälkeen mieli on levollinen, kirkas, ajatukset jäsentyvät helpommin, ahdistus ja stressi on keventynyt. Myös yhteys omaan mieleen on lähempänä kuin aiemmin.

Pitämäni tunti kesti 45 minuuttia. Ohjasin hiljentymistä hengityksen, ajatuksen ja kevyiden liikkeiden avulla, joita oli mahdollisuus tehdä tuolilla istuen, juhlavaatteissa, ja hengästymättä. Tämä on loistava esimerkki siitä, miten saman harjoituksen voi tehdä helposti melkeinpä missä tahansa. Olen äärimmäisen kiitollinen hetkestä, jonka pystyin osallistujille tarjoamaan. Onnellinen siitä, että jokainen sai kokea millaista on pysähtyä, millaista on istahtaa alas kesken päivän, tai vaikkapa kesken juhlan, ja olla hetki rauhassa, ihan vaan hiljaa.


Olen myös kiitollinen siitä, että ymmärsin kuinka paljon enemmän tällaisia kokemuksia tarvitaan. Maailma muuttuu, se on varmaa, ja toivon että mahdollisimman moni ihminen, tässä tapauksessa yritysjohto, olisi tässä muutoksessa mukana. Olen varma että tulevaisuuden työpaikoilla on meditaatioon ja hiljentymiseen tarkoitettu oma huone, joka on työntekijöiden päivittäisessä käytössä pieniin energianlataushetkiin. Ehkäpä jokaisen tulevaisuuden yrityksen ison strategiseen ratkaisun takana on monta hiljentymiseen käytettyä hetkeä. Sillä kaikista suurin meidän ihmisten voimista ja viisauksista on jokaisen meidän kokema oma sisäinen rauhamme.


Teksti on upean, viisaan opettajamme Aino-Sofian kirjoittama, ja odotamme innolla, että pääsemme tarjoamaan vastaavia elämyksiä jatkossakin asiakkaillemme. Kiitämme VALORia luottamuksesta tuoda ohjaamamme rauhoittumishetki pikkujouluihinne. Iso kiitos Aino-Sofialle elämyksen toteuttamisesta. <3Comments


bottom of page