top of page

5 mindfulness-tapaa työhyvinvoinnin tukemiseen

Updated: Jun 15, 2021

Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo on pysähtymistä nykyhetkeen. Tietoinen läsnäolo on jatkuvasti uudistuva päätös jokapäiväisessä elämässä, jota voimme kehittää mm. mindfulness-harjoitteiden avulla. Harjoitusten tarkoituksena on auttaa meitä avautumaan tälle hetkelle hyväksyen ja ilman arvostelua.


Listasimme 5 testattua mindfulness-tapaa, joiden avulla voit tukea omaa hyvinvointia työssä ja arjessa.


1. Turvottaako vatsaa tai iskeekö lounaan jälkeen ruokakooma?


Syö ateriasi tietoisella läsnäololla pureskellen rauhallisesti ja nautiskellen. Kun otat haarukallisen ruokaa suuhun, aseta aterimet alas, sulje silmät ja oikeasti aisti ruokaa maku-, kuulo- ja hajuaistien avulla. Saatat huomata, että ruoka ei ehkä maistukaan sille mille luulit sen maistuvan. Ruoansulatus kiittää ja et myöskään syö enempää kuin mitä oikeasti tarvitset.2. Tuntuuko, että ajatus pomppoilee ja tietokoneella on 10 välilehteä auki? Yksikään asia ei oikein etene ja ylivireystila sen kun vaan kasvaa.


Kokeile jotain uutta työkalua TO DO -listan priorisoimisessa (esim. Eisenhowerin matriisia) ja määritä itsellesi 25 minuuttia kestävä työputki Pomodoro-tekniikan mukaisesti.

3. Onko työtehtävien kanssa riittämätön olo?


Istu hetkeksi alas, sulje silmät ja harjoita itsemyötätuntoa tuomalla kämmenet sydämesi päälle 1 minuutin ajaksi. Voit kysyä itseltäsi kysymyksen:

Mitä tapahtuisi jos antaisin tämän ajatuksen, tunteen ja kehon tuntemuksen vain olla?


4. Jääkö työpäivän jälkeen työasiat pyörimään mieleen?


Lähde luontoon tietoiselle kävelylenkille, jonka aikana aistit ympäristöäsi vuorotellen eri aisteilla. Voit yhdistää reissuun kävelymeditaation, jossa keskityt kehon liikkeeseen askel askeleelta.5. Jos kuitenkin on vielä stressaantunut olo…


Kokeile kehoskannaus meditaatiota ennen nukkumaanmenoa. Aloita varpaista aistien erilaisia tuntemuksia, ilman, että annat niille mitään sen kummempia merkityksiä. Jatka matkaa ylöspäin hengittäen samalla kehon eri osiin. Käy koko keho rauhassa läpi, aistien tuntemuksia uteliaisuudella ja lempeydellä. Ehkä satutkin nukahtamaan jo kesken harjoituksen. Voit vaihtoehtoisesti kuunnella nauhoittamamme Mindfulness Iltameditaation Spotifyssä.Testaa näitä ja kerro meille miten vinkit toimivat!

コメント


bottom of page