top of page

5 käytännön hyötyä joogasta korona-aikana

On selvää, että pandemian jyllätessä kenenkään elämä ei ole helppoa, kun rajoitukset ja taloudelliset vaikutukset koskettavat jokaista. Samaan aikaan kuitenkin erilaisista mielen taidoista ja työkaluista hyötyy ennen kaikkea nyt: mikä on ollut vapaaehtoista mielen jumppaamista näyttäytyy nyt välttämättömänä resilienssinä.

Mindfulness-taidot ja joogan hyödyt eivät koskaan mene hukkaan, ja myös normaaliarjessa niistä voi saada valtavaa apua työelämään, kiireiseen arkeen, vaikeaan paikkaan tai yleiseen ihmiseloon, mutta joogaharjoituksen tuottamia hedelmiä kerätään ennen kaikkea nyt, epävarmuuden ja haasteiden keskellä.


Alta löydätkin viisi käytännön hyötyä ja niihin sopivat työkalut joogasta:


1. Joogaajalla on tarvitsemansa työkalut rauhoittumiseen

Kun uutiset maalaavat toinen toistaan pelottavampia kuvia ympäröivästä maailmasta, oma toimeentulo on epävarmaa, arki on muuttunut yllättäen erilaiseksi ja uhka omasta tai läheisen sairastumisesta on todellinen, on luonnollista käydä ylikierroksilla, pelätä tai panikoida.

Paniikista käsin teemme kuitenkaan harvoin hyviä ratkaisuja, ja vaikka varuillaan pysyminen tarjoilee mielelle tunteen kontrollista ja reaktiovalmiudesta, stressitila kuormittaa hermostoa valtavasti ja se on tärkeää osata tunnistaa ja purkaa. Joogaajalla tähän on työkalut, sillä rauhoittuminen on joogassa isossa roolissa.

Kokeile tätä: kun mieli lähtee laukalle ja huomaat hätääntyväsi, siirrä älylaitteet ja muut häiriötekijät pois, istu tuolille ja sulje silmäsi. Juurruta molemmat jalkapohjat maahan ja aseta toinen kämmen vatsalle, toinen rinnalle. Hengitä syvään kämmeniäsi kohti ja tarkkaile hengityksen liikkeitä, kunnes huomaat rauhoittuvasi.2. Pelon voi purkaa kehosta joogaliikkeiden avulla

Kehon luonteva reaktio pelkoon on käpertyä suojelemaan sisäelimiä: hartiat kääntyvät sisään ja selkä pyöristyy. Samaan aikaan hengityksestä tulee pinnallisempaa ja erityisesti uloshengitykset lyhenevät, mikä lisää ahdistusta. Niin ikään keho saattaa ikään kuin jähmettyä pelosta.

Joogassa tehdään paljon taaksetaivutuksia ja rinnan avauksia, joiden ajatellaan kutsuvan kehoa pois pelkotilasta. Hengitys, sen syventäminen ja sisään- ja uloshengitysten tasaaminen on myös suuressa roolissa joogassa. Erityisen hyödyllisiä ovat hengitysharjoitukset, joilla pyritään rauhoittamaan hermostoa.

Kokeile tätä: kun huomaat kehon jähmettyvän pelosta, hyppää joogamatolle ja liiku esimerkiksi Aurinkotervehdys B:n läpi hengityksesi tahdissa. Syvän hengityksen yhdistäminen liikkeeseen rauhoittaa samalla, kun rinnan avaukset ja virtaava liike purkavat stressiä kehosta. Kokeile myös rintaa avaavia Yin-jooga-asentoja.
3. Luovuus ja olennaiseen keskittyminen ovat joogaajalle tuttuja

Kysyn sinulta seuraavaa: oletko viimeisen kahden kuukauden aikana päässyt tekemään luovia ratkaisuja, soveltamaan tilanteen mukaan ja priorisoimaan olennaista työssäsi tai arjessasi? Luulenpa, että olet! Poikkeustilanne ajaa lähes kaikki luovuuden, soveltamisen ja olennaiseen keskittymisen äärelle.

Joogaajalle tämä on tuttua, sillä useimmat modernit joogatyylit ovat luonteeltaan luovia liikesarjoja, joita saa ja kuuluu soveltaa omalle keholle sopiviksi. Myös keskittyminen mielen metelistä huolimatta on joogamatolta tuttua: kun haastava asento aiheuttaa kitkaa korvien välissä, joogi osaa suhtautua siihen tyynesti.

Kokeile tätä: kun koet olevasi jumissa tuttujen prosessien puuttuessa, astu joogamatolle liikkumaan luovuutta ja keskittymistä haastavan sarjan mukana. Useimmat Vinyasa Flow -tunnit ovat tällaisia. Voit myös kannustaa itseäsi luovuuteen sarjan sisällä: voiko esimerkiksi kissa-lehmässä liikkua eri tavalla?
4. Kotitoimisto aiheuttaa jumeja; jooga auttaa

Eikö niin, että olet tunnollisesti viritellyt kotiisi seisomapöytäpisteen, istunut jumppapallon päällä tai vähintään tauottanut istumista tunnin välein erilaisilla taukojumpilla ja liikkunut monipuolisesti joka päivä? Jep, en ajatellutkaan niin.

Työergonomia tai seuraava asento on paras asento -ajattelu on monella hukassa, kun koti tarjoilee mahdollisuudet työskennellä sohvannurkasta tai pahimmillaan sängystä, mikä saa kehon napakkaan solmuun. Niska- ja selkäjumit ovat ikäviä vieraita, samoin tukkoinen olo; joogassa näistä päästään tehokkaasti eroon.

Kokeile tätä: käytä kahvitaukosi kehon venyttelyyn (ole huoleti, voit samalla juoda kahvia). Selkärangan kierrot, eteentaivutukset ja taaksetaivutukset ovat kaikki loistavia vastaliikkeitä istumatyölle, samoin rannejumppa: koeta esimerkiksi ojentaa käsivarret ylös ja tehdä sormilla tuiki tuiki tähtönen -liikettä minuutin ajan.
5. Hetkessä eläminen auttaa pysymään järjissä

Joogan filosofiassa, vähintään sen popularisoinnissa, painottuu hetkessä eläminen. Kliseistä tai ei, niin todella on, että nykyhetkeä pidemmälle elämää ei voi ennustaa. Etenkään nyt. Suunnitelma ja strategia voi ja kannattaa olla, mutta lähitulevaisuus on tällä hetkellä niin epävarma, että vain nykyhetki on täysin taattu.

Kun tulevaisuus ja ympäröivä maailma on sekava, epävarma ja vaikeasti ennustettava, on luksusta turvautua johonkin, mikä on varmasti totta. Meditaation ja joogafilosofian antiin perehtynyt tietää, että nykyhetkeen ankkuroitumalla saa paitsi mielen rauhoittumaan, myös mielialan kohenemaan. Se maadoittaa.

Kokeile tätä: kun elämän ennakoimattomuus pelottaa, käy makuulle mukavaan paikkaan ja sulje silmät. Tuo tietoisuutesi yksitellen jokaiseen eri kehonosaan ja sitten jokaiseen eri aistiin. Voit myös toistaa mielessäsi: tiedän, että hengitän sisään… tiedän, että hengitän ulos. Nauti siitä, mikä on varmasti totta juuri nyt.

Voit myös kokeilla ohjatumpaa rentoutumista esimerkiksi tämän äänitetyn meditaation avulla. Jos taas aamu-, afterwork- tai muu joogatunti sopisi etänä toteutettuna teidän työpaikallenne, ole rohkeasti yhteydessä! Räätälöidään juuri teille sopiva paketti. Ota yhteyttä: hanna@virtawellbeing.comKirjoittaja Sara Peltola on joogaopettaja ja sisällöntuottaja, joka VIRTA Well-beingillä ohjaa yrityksille aamu- ja afterwork-joogaa. Hän on kerta toisensa jälkeen vakuuttunut siitä, miten selvästi jooga rentouttaa asiantuntija- ja tietotyötä tekevää.


댓글


bottom of page