top of page

JONNA SÄPPI

Joogaopettaja

Jonna Säppi.jpeg
Jonna Säppi.jpeg

25.6.1992. Horoskooppi rapu, myös nouseva merkki on myös rapu. 

 

Ennen joogan löytämistä rakastin matkustamista. Se veikin minut yliopisto-opintojen pariin Skotlantiin, missä asuin neljä vuotta. Asuminen vieraan kulttuurin keskellä opetti paljon, löysin kipinän akateemista tietä kohtaan, ja sille vastapainoksi hurahdin meditaatioon täysin. Mielenkiintoni meditaatiota kohtaan vei minut Intiaan, missä ammensin intohimoani lisää. 

 

Ohjaajakoulutukseni ei ollut suunnitelmissa, vaan ajauduin siihen. Intian jälkeen matkustin Nepaliin, missä tutustuin buddhalaiseen filosofiaan tarkemmin, meditoin paljon ja asuin hetken buddhalaisluostarissa. Siellä kehoni kertoi minulle selkeän viestin: se kaipasi henkiseen harjoitukseen liikettä. Etsin läheltä jooga-ashramin, kirjauduin sisään kuukaudeksi ja harjoittelin joogan lisäksi pranayamaa, joogafilosofiaa j meditaatiota. Kuukauden jälkeen olin valmistunut joogan ohjaajaksi (RYT200).

 

Oma harjoitukseni tukee arkeani. Huomaan sen myös muuttuvan, samalla tavoin kun elämäntilanteetkin muuttuvat. Toisinaan elämässäni kaipaan rauhaa ja lempeyttä tavallista enemmän, ja silloin harjoitukseni on kuin oman kaipuuni peilikuva: lempeitä kiertoja, rauhallisia sarjoja, intentiona maadoittua. Dynaaminen harjoitus kuuluu aikaan, jolloin koen tarvitsevani liikettä tasapainottamaan opiskelujani, tai kun tunnen tarvitsevani kehoni vahvistusta ja voimistusta. 

 

Opetustyylini on yhtä kuin luonteeni: rauhallinen ja selkeä, ymmärtäväinen ja tasapainoinen. Pyrin aina ohjatessni huomioimaan eri kehojen tarpeet ja erot. Tavoitteenani on luoda ilmapiiri, jossa jokaisen on mahdollista löytää omasta harjoituksesta ilo ja luovuus. 

 

Opetan aina jonkin kierron, ne ovat mahtavia selkärankaa helliviä ja tukevia liikkeitä, ja lisäävät verenkiertoa. Lisäksi tunneillani tehdään aina alaspäin katsova koira, niin yksinkertainen asana, joka kuitenkin kohdistuu moneen eri kehon osaan, ja jonka kautta kehosta voi aina oppia uutta. Alaspäin katsova koira on joka päivä hieman erilainen, kuvastaen kehomme jatkuvaa muutosta.

 

Lempiasana vaihtelee. Viimeisten kuukausien ajan se on ollut soturi 2. Niin yksinkertainen, mutta mahtava asana. Samalla maadoittava, voimistava ja aktivoi koko kehon. Sitä ennen lempiasana taisi olla trikonasana eli kolmio.

 

En sanoisi että minulla on inhokkiasanoita, mutta haastavia kyllä löytyy. Asanat joihin kuuluu lonkan ulkokiertoja ovat olleet minulle aina vaikeita. 

 

Pidän liikesarjojen tekemisestä, joissa yhdistyvät lempiasanani. Tällainen on esimerkiksi alaspäinkatsovasta koirasta soturi kahteen, josta käänteisen soturin kautta kulmaan. Ah! Niin voimistava ja virtaava liike! Restoratiivisista liikkeistä pidän eniten rintakehää avaavista liikkeistä. Esimerkiksi on ihanaa laittaa joogatiili selän alle ja antaa kehon painon laskeutua sen päälle. 

 

Kotipaikkakunta on Vihti. Sen jälkeen olen asunut Skotlannissa ja Ranskassa, ja viimeiset kaksi vuotta Helsingissä. 

 

Kauneutta löytää kaikkialta! Luonnon muutos vuodenaikojen mukaan on kaunista, ja se tulee täydellisellä tavalla esiin täällä pohjolassa. Skotlannin saaristo on myös taianomaisen kaunis, Islannin ja Uuden-Seelannin luonto on henkeäsalpaavaa! 

 

Haaveena olisi joskus käydä Tiibetissä ja Mongoliassa. Herkistyn aina nähdessäni niistä paikoista kuvia tai edes lukevani niistä. Lähempänä olevista paikoista haaveilen Pohjois-Norjasta, ja ylipäänsä pohjoismaiden Lapista.

 

Haluan ehdottomasti oppia vielä lisää! Itsestäni, ihmisistä, luonnosta, kulttuureista, mistä vaan! Oppiminen on aina ollut minulle tärkeä kokemus. Sen myötä kasvaa ymmärrys, empaattisuus ja läheisyys. Tällöin on helpompaa olla osana tätä kaikkeutta. 

 

Parhaat biisit:

  1. Queen - I Want to Break Free

  2. Shantala - Ganesha Invocation

  3. Nina Simone - My Baby Just Cares For Me

  4. Fleetwood Mac - Albatross

 

Joogan lisäksi minusta löytyy puoli, joka rakastaa teoriaa, filosofiaa ja akateemista maailmaa. Nämä kaksi eri puolta tulevat varmasti kulkemaan mukanani läpi elämän. Ne tuovat mukavan tasapainon elämääni. Lisäksi rakastan luontoa: mustikoiden ja sienten keräys on upeaa, vaeltaminen rauhoittaa ja luonnon kauneus rauhoittaa. Minun tekee aika ajoin mieli työntää kirjaimellisesti käteni multaan, tuntea se vasten ihoani! 

 

Toivon jättäväni jäljessäni tähän maailmaan hitusen lisää valoa, lämpöä ja rakkautta. Niitä ei voi ikinä olla liikaa, ne eivät kuormita eivätkä ne satuta ketään. 

 

Tule rohkeasti kokeilemaan ja huomaat että pelkosi ovat turhia! Jooga sopii kaikille ja harjoitus voidaan aina muokata jokaisen keholle sopivaksi. Parasta joogassa on se, että ei ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä liikkeitä, vaan ne tehdään aina oman kehon mahdollisuuksia ja rajallisuuksia kunnioittaen. Meidän jokaisen keho on erilainen, ja niin on myös harjoitus! Omalla matolla harjoitus parhaimmillaan kuljettaa sinut hetkellisesti lähemmäs itseäsi: aistit ja kuulet kehoasi herkemmin, opit tuntemaan itsesi paremmin. Joogaharjoitus ei sisällä vertailua, se on työskentelyä itsesi kanssa. Oma kehosi on ainut paikka jossa sinun tulee elää loppuelämäsi, ja joogaharjoitus tukee yhteyttä kehoosi! :) 

bottom of page